2024

Voor Dudoc-Alfa heeft het Ministerie van OC&W een budget beschikbaar gesteld waarmee promotieprojecten gestart konden worden in september 2024.

De ronde stond open voor docenten VO die werkzaam zijn als eerstegraads bevoegd docent voor een van de alfavakken (Filosofie, Geschiedenis en staatsinrichting, Godsdienst en levensbeschouwing, Griekse Taal en Cultuur en Latijnse Taal en Cultuur, Kunstgeschiedenis, CKV en Kunst algemeen, Moderne Vreemde Talen, Muziek en Nederlands.)

De selectie lag in handen van een selectiecommissie waarin naast leden van de stuurgroep Vakdidactiek Geesteswetenschappen en deskundige collega’s van de bij het project betrokken universiteiten, ook gepromoveerden van het Dudoc-Alfa programma zitting hadden. Bij de intentieverklaringen is gebruik gemaakt van advisering door de vakdidactische meesterschapsteams, bij de selectie zelf is mede gebruik gemaakt van rapportage door externe referenten.

Wie zijn de onderzoekers van de lichting Dudoc-Alfa 2024?

Negen promovendi startten op 1 september 2024 met hun onderzoek. De projecten zijn verdeeld over de volgende domeinen: Griekse en Latijnse taal en cultuur, Moderne Vreemde Talen (Spaans, Frans, Engels, Duits), Nederlands en Geschiedenis.

Scholing en intervisie

Het programma van het scholings- en intervisieprogramma van de lichting 2024 wordt begeleid door zes experts, waarvan twee ook vakdidactisch meester zijn (Marc van Oostendorp en Ronald Blankenborg); één Dudoc-Alfa gepromoveerde (Leslie Piggott), en drie NWO-gepromoveerden (Hans Das, Rosalinde Stadt en Jimmy van Rijt).

Bij het scholings- en intervisieprogramma draaien ook laureaten van NWO Promotiebeurs voor leraren volledig mee. Hier kunt u kennis met hen maken.

Daarnaast draaien er ook enkele promovendi met aanverwante promotietrajecten/beurzen mee, hier vindt u meer over hun onderzoek.

Gestart in 2024

S.G. (Bas) Clercx MA

Promovendus Dudoc-Alfa
Universiteit van Amsterdam, Sint-Oelbertgymnasium

A.C. (Carolina) de Groot MA

Promovendus Dudoc-Alfa
Universiteit van Amsterdam, Amadeus Lyceum

R.C. (Roos) Joosten MA

Promovendus Dudoc-Alfa
Tilburg University, MollerJuvenaat

F.M.R. (Florentine) Krijnen MA

Promovendus Dudoc-Alfa
Vrije Universiteit Amsterdam, Vrije School Zutphen

M.M. (Marjolein) Lansing MA

Promovendus Dudoc-Alfa
Universiteit Leiden, RSG 't Rijks

R.A. (Remco) Menke MA

Promovendus Dudoc-Alfa
Universiteit van Amsterdam, Christelijk Lyceum Delft (CLD)

T.M.W.H.M. (Twan) Robben

Promovendus Dudoc-Alfa
Radboud Universiteit, Kandinsky College Nijmegen

H. (Fred) Sikkens MEd

Promovendus Dudoc-Alfa
Rijksuniversiteit Groningen, Vechtdal College

L.J.C. (Leonie) Sliepenbeek MA

Promovendus Dudoc-Alfa
Tilburg University, Elzendaalcollege Boxmeer