Coen van ’t Veer

Coen van ’t Veer (1968) is als docent Nederlands werkzaam op Sg. Spieringshoek in Schiedam en als universitair docent verbonden aan het Leiden University Centre for the Arts in Society (LUCAS). In 2020 is hij gepromoveerd op De kolonie op drift, een prijswinnende dissertatie over fictie over de reis per mailboot tussen Nederland en Indië (1850-1940). Hij schrijft voornamelijk over de Nederlands-Indische literatuur. Van ’t Veer bezorgde (her)uitgaven van enkele Indische boeken. Samen met Rick Honings en Jacqueline Bel is Van ’t Veer redacteur van de literatuurgeschiedenis De postkoloniale spiegel. De Nederlands-Indische letteren herlezen (2021). Met Rick Honings maakt Van ’t Veer De postkoloniale podcast. Ook is hij redacteur/penningmeester van Indische Letteren, een wetenschappelijk tijdschrift over Nederlands-Indische literatuur.
Een korte cursus postkoloniaal lezen in de bovenbouw havo en vwo
Op middelbare scholen wordt nauwelijks aandacht aan (post)koloniale literatuur. Dat is jammer, want via de postkoloniale benadering van koloniale literatuur kunnen leerlingen belangrijke kennis, vaardigheden en inzichten verwerven.
De postkoloniale benadering van literatuur legt bloot welke koloniale frames er in koloniale literaire werken schuilgaan. Zo krijgen zij oog voor koloniale strategieën die in onze huidige maatschappij op subtiele wijze nog steeds voor inclusie, exclusie en segregatie zorgen. Bovendien leren zij de schoonheid van de koloniale en postkoloniale fictie kennen. Lees voorafgaand aan de workshop de tekst Een zeestuk (1889) van Carel van Nievelt (1843-1919). Via de volgende link vind je de tekst: https://www.dbnl.org/tekst/_gid001188901_01/_gid001188901_01_0025.php