Edith Alkema en Lieke Holdinga

Bio
Edith Alkema is docent biologie en wetenschapsoriëntatie (WON) aan het Revius Lyceum in Doorn. Daarnaast doet zij sinds 2018 promotieonderzoek naar lees- en schrijfvaardigheid bij de zaakvakken in 4 en 5 vwo, aan de Universiteit van Amsterdam. Hier kunt u meer lezen over de publicaties en het onderzoek van Edith. 

Lieke Holdinga is docent Nederlands aan het Sint-Vituscollege in Bussum. Sinds 2018 doet ze met een promotiebeurs van Dudoc-Alfa onderzoek naar schrijvend leren bij geschiedenis en filosofie, aan de Universiteit van Amsterdam. Hier kunt u meer lezen over de publicaties en het onderzoek van


Workshopomschrijving

Schrijven bij andere vakken
Bij het vak Nederlands leren we onze leerlingen hoe ze het beste teksten kunnen lezen en schrijven. Die vaardigheden hebben ze nodig bij andere vakken. Maar die transfer, dat is geen vanzelfsprekendheid. Hoe maken we leerlingen ook buiten het leslokaal van Nederlands lees- en schrijfvaardig? In deze workshop bespreken we wat we vanuit de zaakvakken én vanuit het vak Nederlands concreet kunnen doen om de verbinding sterker te maken.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen binnen deze onderzoeken?
Voeg Edith en Lieke toe via LinkedIn!  

Verder lezen?
– Artikel Written Communication
Holdinga, L., Janssen, T., & Rijlaarsdam, G. (2021). The relationship between students’ writing process, text quality, and thought process quality in 11th-grade history and philosophy assignments. Written Communication, 1-41.

Lesmateriaal/PowerPoint