DUDOC-ALFA

Verslag intervisie 16 en 17 november 2018

16-17 november – een nieuw begin

De bijeenkomst Dudoc-Alfa in november was in meerdere opzichten een nieuw begin. Voor het eerst volgden de Dudoc-Alfa lichtingen 2017 en 2018 namelijk een gezamenlijk programma, de lichting Dudoc-Alfa promovendi gestart in 2014 was er voor het eerst niet meer bij en ook wat betreft de deelname van onze collega-promovendi met een NWO promotiebeurs voor leraren was er sprake van een nieuwe situatie. De drie groepen werden voor het workshopprogramma van Dudoc-Alfa in Hotel en Congrescentrum de Reehorst namelijk samengevoegd tot één groep.

Aan het begin van de eerste dag was het prof. dr. Sjaak Kroon die ons wegwijs maakte in de wereld van de kwalitatieve dataverzameling en -analyse. Na een enkel woord over de relatie tussen empirisch analytisch en empirisch interpretatief onderzoek van taalonderwijs lag de nadruk in deze workshop vooral op de vraag hoe je de gigantische berg data, die in empirisch interpretatief onderzoek vaak wordt verzameld, kunt reduceren tot een onderzoekbaar geheel zonder daarbij de inherente complexiteit van die data buiten haakjes te plaatsen.

Centraal in de besproken overwegingen stond de opvatting van education as text en de methode van key incident analysis. Aan het eind van deze workshop hadden we heel wat key-incidenten voorbij zien komen en was het hoog tijd voor de lunch. 

Het stokje werd na de overheerlijke lunch overgenomen door prof. dr. Wander Lowie die ons de basis van de kwantitatieve dataverzameling en -analyse bijbracht in deel één van zijn workshop (het tweede deel zou de dag erna nog volgen). Het uitgangspunt van deze workshop was enerzijds het doorgronden van basale statistiek en anderzijds het verkennen van de mogelijkheden van het (relatief nieuwe) statistiekprogramma JASP. Vooral de interactie tussen docent en promovendi aan de hand van verschillende toepassingsopdrachten werkte goed. Hiermee kon er door ons steeds getoetst worden of de behandelde kennis écht begrepen was en toegepast kon worden in nieuwe contexten. 

  De afsluitende workshop van de eerste dag werd verzorgd door Bas Jansen en Mark van der Zwan, beiden senior trainers voor ElroyCOM. Zij hielpen ons in de workshop omgaan met werkdruk op zoek te gaan naar de oorzaken en oplossingen van werkdruk. Ze vertelden ons over diverse technieken uit de recente psychologische wetenschap om mentaal, lichamelijk en emotioneel te ontspannen, waarna we elkaar in kleine groepjes talloze praktische tips gaven om meer grip te krijgen op de hectiek van alledag. De workshop was een goede start op weg naar concentratie, focus en rust. Met die verhelderende inzichten schoven we aan tafel in het restaurant waar ons een heerlijk gevarieerd menu werd voorgezet.

 

Na het avondeten was het hoog tijd voor een welverdiende wandeling: frisse lucht! Daarna ging iedereen naar bed, want de volgende ochtend zouden we na het ontbijt deelnemen aan deel 2 van de workshop kwantitatieve dataverzameling en -analyse. In deze sessie leerden we beschrijvende statistiek te produceren over onderzoeksdata met behulp van JASP en de achterliggende statistische logica te doorgronden van verschillende berekeningen in JASP. Aan de hand van verschillende practica konden we de opgedane kennis meteen toepassen en constateerden we al snel dat het leerdoel van deze workshop ruimschoots gehaald was.  

We sloten de het intervisieweekend af met een gezamenlijke lunch en vertrokken moe, maar voldaan en met een hoop nieuwe kennis naar onze gezinnen!

Gijs Leenders

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Antispam *