DUDOC-ALFA

Verslag van de intervisiebijeenkomst Dudoc-Alfa van 1 februari 2019

De sneeuw lag nog op de takken van de bomen aan de gracht toen we op 1 februari in Utrecht bijeenkwamen voor een intervisiebijeenkomst die inhoudelijk teruggreep op de tweedaagse van november 2018. Tijdens die tweedaagse bespraken we in meer algemene zin verschillende vormen van kwalitatieve en kwantitatieve dataverzameling en – analyse, op basis waarvan we voor de bijeenkomst van februari ieder een data-analyseplan schreven voor een specifieke deelstudie van ons eigen onderzoek. Suzanne Adema, Sander Bax en Nivja de Jong hadden onze plannen gelezen, en nadat we in drie groepen uiteen waren gegaan, voorzagen zij ons werk van feedback en stelden vragen op een manier waardoor we meteen met elkaar in gesprek raakten over tal van methodologische kwesties. Mooi en zinvol, zo een coherent programma, waarin je eerst met elkaar nadenkt over theorie en methode, om die vervolgens toe te passen op het eigen onderzoek.

Na de lunch vertelde Sebastiaan Dönszelmann ons op enthousiaste en deskundige wijze over zijn onderzoek, waarin hij uit de doeken deed hoe verantwoord doeltaalgebruik eruit kan zien wanneer leerlingen slechts twee uur per week MVT-les hebben, wat dit doet voor de motivatie van leerlingen en wat de leereffecten ervan zijn.

Het laatste uur van de bijeenkomst besteedden we aan het uitwisselen van gedachten over een nadere invulling van het programma tijdens volgende intervisies. We besloten dat we op korte termijn aandacht zouden besteden aan mondeling en schriftelijk academisch presenteren. Ook opperden we het voorstel om een overzicht te maken van diensten die we elkaar zouden kunnen bieden als het gaat om bijvoorbeeld methodologische vragen of ervaringen met gebruik van bepaalde onderzoeksoftware. Daarnaast leek het een goed idee een chatgroep te beginnen waarin we gemakkelijk en snel met elkaar in contact zouden kunnen komen als we elkaar zaken wilden voorleggen.

Na een drankje en afscheidsgroeten zouden we elkaar medio april weer zien. Inmiddels is geïnventariseerd welke kennis en kunde we allen kunnen inbrengen en kletsen we er methodologisch op los via whatsapp.

Arjan Koek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Antispam *