DUDOC-ALFA

Terugblik op de Dudoc-Alfa terugkomdag 4 februari 2022

Door Bregje Prent

Met kleine correcties en aanvullingen door Chris Veldwijk

Blij elkaar weer te zien

Het is vrijdag 4 februari, de zogenaamde ‘terugkomdag’ voor de promovendi van Dudoc-Alfa uit de lichting 2021. We beginnen elkaar al een beetje te kennen: sommigen zijn vroeg, anderen komen later maar uiteindelijk zitten we allemaal, keurig op anderhalve meter afstand in een zaal van de Universiteit van Utrecht. Iedereen is blij om elkaar weer te zien, en onder de bezielende leiding van oud-Dudoc-Alfa’ers Johan Graus en Sebastiaan Dönszelmann én vakdidactisch meester Nederlands Marjolein van Herten is er veel ruimte om ervaringen uit te wisselen. We blikken terug op het Dudoc Alfa weekend en Sebastiaan loodst ons door de vooraf gelezen literatuur met de vraag: hoe lezen en schrijven wij wetenschappelijke literatuur? In groepjes bespreken we de verschillende artikelen en wat ons aanspreekt wat betreft inhoud en stijl, en voor welke uitdagingen we zelf staan (how to get published!?).

Klokslag twaalf is Bernadette er om samen met ons van een heerlijke lunch te genieten. Voor Joël is het een thuiswedstrijd dus geeft hij ons een leuke rondleiding door de universiteit en laat hij zijn prachtige werkplek op zolder zien.

Spreek je uit: intervisie en scholing

Na de lunch gaan we onder leiding van Marjolein van start met intervisie, iets waar we allemaal behoefte aan hebben. Uitspreken dat je soms een dag uit het raam staart, en dat dat mag, hoe het evenwicht te behouden tussen school en onderzoek, onzekerheden die gepaard gaan met het promoveren: alles komt aan bod. De bevestiging en de geruststelling van onze voorgangers doen ons goed. Het speeddaten met mede-promovendi is veel te kort, de gesprekken te interessant om af te kappen.

Elisabeth Lehrner-te Lindert sluit later aan om het over een, voor sommigen, frustrerend onderwerp te hebben: scholing. In september wisten we nog niet precies wat we nodig hadden, en inmiddels zijn veel cursussen vol, duur of ver weg. Bij de ene universiteit heb je scholings-verplichtingen, bij de andere universiteit hoef je niets te doen. We wisselen uit wat nuttig en ook wat minder nuttig is en pikken er allemaal iets uit waar we later mee verder kunnen. Ook maken we een lijstje met een top 5 van cursussen waar we op dit specifieke moment behoefte aan hebben zodat de dagen tijdens het volgende Dudoc-Alfa weekend optimaal kunnen worden benut.

Huiswaarts

We sluiten de dag af met een drankje en een hapje. Het was een waardevolle dag: met name de ruimte die er was voor evaluatie van het eerste Dudoc-Alfa weekend en de ervaringen die we als groep onder leiding van oudgedienden hebben gedeeld, zorgen ervoor dat we allemaal weer tevreden en gerustgesteld huiswaarts keren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Antispam *