DUDOC-ALFA

Terugblik op de Dudoc-Alfa intervisie-/scholingsbijeenkomst 8 & 9 april 2022

Geschreven door Sjoerd Lindenburg

Inloop

Het is vrijdag 8 april: de derde intervisie- en scholingsbijeenkomst voor de lichting promovendi van Dudoc-Alfa uit de lichting 2021. Het programma begint om 10.00 uur, al druppelen de meesten van ons al iets eerder binnen om bij te kletsen en van een kop koffie of thee met een koekje te genieten. Al kletsend merken we op dat we voor het eerst niet compleet zijn: Alida is ziek. Erg jammer, want we waren na een aantal bijeenkomsten al een hechte groep geworden en vonden het toch gek om zonder haar te beginnen. Een aantal beterschaps-appjes en dan moest het toch gebeuren.

De start

We begonnen de tweedaagse bijeenkomst in de ReeHorst met een oud-Dudoc-Alfa’er Sebastiaan Dönszelmann en het verhaal van zijn promotietraject: ‘Hoe vrolijk observeren uitmondde in multilevel analyse…’ In dit verhaal nam hij ons mee in zijn zoektocht naar het efficiënt en gericht gebruiken van de doeltaal in de lessen moderne vreemde talen (MVT) om zo het gebruiken van de doeltaal in te kunnen zetten als leermiddel. Hij vertelde over de keuzes die hij moest maken tijdens het proces, moeilijkheden waar hij tegenaan liep, interessante vondsten, maar vooral over hoe een promotietraject eruit kan komen te zien. Voor ons niet alleen interessant, maar juist wat we op dat moment nodig hadden. Een traject van vier – en voor sommigen van ons vijf – jaar duizelde ons een beetje. Samen met Sebastiaan konden wij zijn hele traject meemaken en daardoor beter reflecteren op waar we nu zelf waren en waar we precies heen wilden.

Vlak voor één uur stopten we ermee, omdat de trek nu toch wel erg aanwezig was en we ons nog konden herinneren hoe de lunch er vorige keer uit zag. Net als vorige keer, hebben we kunnen smikkelen!

Middagprogramma

Na de lunch was het tijd voor een intervisiewandeling door het bos van Ede. Elisabeth Lehrner had voor ons socratische vragen opgesteld zodat wij tijdens de wandeling geprikkeld werden om over ons proces na te denken en elkaar zo goed als mogelijk te helpen bij vragen die we hadden, problemen waar we tegenaan liepen of keuzes die we moesten maken. Gepaard met de prachtige natuur van Ede was het een succes, ook al waren onze gidsen kort de weg even kwijt!

In de middag hadden we nog genoeg tijd over om bijgeschoold te worden door Jacqueline van Kruiningen in het communiceren over ons onderzoek. Bij de vorige bijeenkomst in de ReeHorst 29 en 30 oktober 2021 hadden we al een workshop gevolgd over het geven van een pitch. De workshop ditmaal stond meer in het thema van langere presentaties, artikelen en posterpresentaties, iets waar sommigen van ons al snel mee aan de slag zouden gaan. Samen bespraken we belangrijke eigenschappen van een goede presentatie en presentator, het belang van leesbaar en prikkelend schrijven, en de variëteit en effecten van verschillende indelingen van posters.

Einde dag 1

De dag werd afgesloten met een gezellige borrel – ditmaal zonder een roulatiesysteem, maar zeker niet minder gezellig. De opbrengsten van de dag werden besproken, maar er werd ook zeker weer contact gezocht om bij te praten wat er allemaal wel en niet was gebeurd in het afgelopen half jaar. Na de borrel werden de sociale activiteiten voortgezet bij het diner, waarna sommigen van ons een avondwandeling gingen maken, verder gingen borrelen in de huiskamer, of lekker vroeg het bed in doken.

9 april

Zaterdagochtend, na een frisse nacht en een heerlijk ontbijt, bevonden we ons weer in een Bach-zaal waar ditmaal oud-Dudoc-Alfa’er Kokkie van Oeveren ons uitnodigde een kijkje te nemen in haar promotiereis. In haar verhaal nam ze ons mee in de verwachtingen die er vaak bij onderzoek zijn en waar zij al vroeg tegenaan liep: wat vind ik de waarheid en hoe kan ik deze waarheid meten of interpreteren. Ze hielp ons vragen stellen over onze eigen ideeën hierover om zo beter te begrijpen en te kunnen verwoorden wat we met ons onderzoek willen begrijpen en waarom onze aanpak dit in kaart kan brengen. We kregen tijd om ons wat te verdiepen in de literatuur van het onderzoeksparadigma voordat we hierover in gesprek gingen met elkaar. Er bleken best verschillen te bestaan in hoe wij als individu naar de waarheid keken en of dit inderdaad meetbaar of te interpreteren is.

Ook bracht het verhaal van Kokkie een andere kijk op het promotietraject wat we konden vergelijken met het traject van Sebastiaan en het traject wat we voor onszelf voor ogen hadden. Deze reflectie stond dan ook centraal in de intervisie die op Kokkies verhaal volgde: welke methodologie sprak ons aan (en waarom), en wilden wij meer kwalitatief of kwantitatief tewerk gaan (en waarom).

Afsluiting

Zo rond 13.00uur (net iets later dan de dag ervoor) sloten we de bijeenkomst af met een lunch en druppelde iedereen langzaam aan naar de auto’s en de trein om huiswaarts te gaan. Het waren wederom waardevolle dagen: een gezellige en ontspannen sfeer om samen na te denken over ons proces en met frisse zin er weer tegenaan te gaan. Dank voor weer een geweldige organisatie en tot snel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Antispam *