Bijeenkomst

Terugblik op de Dudoc-Alfa intervisie-/scholingsbijeenkomst 31 maart & 1 april 2023

Geschreven door Gepco de Jong

Boeren scherpen hun hooivorken, klimaatactivisten testen hun kleefpasta op de A12 en Rutte toont zich met de dag minder brandmeester. En de docent-onderzoeker, wel, hij ploegde voort en dat onder de bezielende leiding van Bernadette, Peter en de immer attente Bjorn.

Het eerste Dudoc-Alfaweekend in 2023 richtte de aandacht op met name de kwalitatieve aspecten binnen het promotieonderzoek.  Nivja de Jong startte de sessie Conceptualiseren, meten en analyseren door de docent-onderzoekers van generatie 21-22 terug te laten blikken op hun eerder ontworpen onderzoeksvraag: leidt de veronderstelde methodiek inderdaad naar de o zo gewenste opbrengst van het onderzoek? Bij de beantwoording van deze vraag werd rekening gehouden met zaken als de empirische cyclus, en de positie van kwalitatief onderzoek ten opzichte van zijn kwantitatieve evenknie. Interessant, nuttig en essentieel om met regelmaat terug te blikken op zo’n beginpunt in het onderzoek.

Pünktlich wie immer legde Elisabeth om 12.00 uur wolken en regen het zwijgen op om de groep mee te nemen voor een intervisiewandeling. Onderweg kon in drietallen gesproken worden over onder andere de planning in het onderzoek, de verhouding werk-privé of tegenvallers en succesmomenten. Een in allerlei opzichten verfrissende wandeling over hard asfalt en verend mos, enfin, de metaforen lagen voor het oprapen.

De workshop Implementation Fidelity, verzorgd door Daphne van Weijen en Monica Koster betekende, net als de ochtendsessie, een terugkeer naar de wortels van het onderzoek: wordt de interventie uitgevoerd zoals deze is bedoeld? Uitgaande van de lijn ‘voorbereiding interventie – uitvoering – data-analyse – rapportage’ werd indringend gesproken over de invloeden en metingen in dit proces. Daarbij werd gedacht aan de interne en externe validiteit en verschillende criteria die daarbij een rol spelen. denk daarbij aan adherence of duration en exposure.

Vanzelfsprekend was er na zoveel geestelijk spektakel voldoende ruimte voor borrel en diner, een uitgelezen moment om met elkaar in gesprek te gaan over het onderzoek, de ervaringen tijdens workshops en presentaties, maar zeker ook over onderwerpen die meer privé van aard zijn. Veel dank daarbij voor de smakelijke vegetarische maaltijd die tijdens deze gesprekken werd geserveerd. Een lichte buiging voor de souschef: vanuit de onderzoeksgroep, maar nadrukkelijk ook vanuit het Edese grootwild, dat nog altijd wat bibberig voorbij de Reehorst dribbelt.      

De workshop van zaterdag Op expeditie in het landschap van kwalitatief onderzoek had reeds in de vooraankondiging tot een aangename nieuwsgierigheid geleid. Bregje de Vries en Anna Kaal beloofden ons ongebaande paden en veel verrassing, opnieuw binnen de kaders van het kwalitatieve onderzoek. De hoge verwachtingen losten zich in: wie had kunnen denken dat zes zakken calorierijk snoep zouden leiden tot zes verschillende onderzoeksvragen met een uitwerking naar zes verschillende methodologische werkwijzen? Deze differentiatie in werkvormen gaf aanleiding tot een uitdieping van het belang van multiple perspectives en multivoicedness. En zonder uitzondering bleken de deelnemers open te staan om de gedachten Science tells and Art shows, en When in doubt, leave it in een plaats te geven in het onderzoek.  

Hoe prettig is het om na de lunch met zovele edele voornemens geïnspireerd huiswaarts te keren. Daarom een slotwoord van dank voor de begeleiding vanuit Elisabeth, Johan, Lidewij, Marjolein en Sebastiaan, die er, door het stellen van scherpe vragen of juist door de onderzoekers een moment te laten spartelen, op toezagen dat het goed was. En dat was het.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Antispam *