DUDOC-ALFA

Verslagje: Scholings- en intervisiebijeenkomst Dudoc-Alfa, 2 februari 2024

Door Bertjaap van der Ploeg

Op vrijdag 2 februari was er weer een scholings- en intervisie bijeenkomst in Utrecht, voor de lichting promovendi die in 2021 is gestart met het Dudoc Alfa programma.

Na een reis vanuit de diverse hoeken van het land druppelden we één voor één vanaf ca. 9:45 binnen in het gebouw van de Universiteit Utrecht aan De Drift. Door persoonlijke omstandigheden van enkelen waren we dit keer met een wat kleiner clubje.

Bij het eerste kopje koffie hoorden we van elkaar over de dingen die speelden in onze levens; mooie maar soms ook verdrietige dingen werden gedeeld. We merken steeds weer dat er gedurende de jaren van onze promotie-trajecten van alles gebeurt, zowel in de voortgang van onze onderzoeken als ook op persoonlijk vlak.

Om 10:00 begonnen we onder leiding van Carla Haelermans aan de vervolg-workshop over statistiek; we moesten direct goed onze aandacht erbij houden, want we doken dieper de statistische theorie in over regressieanalyse en de bijbehorende formules. Daarna nam Carla ons mee in hoe om te gaan met het opbouwen en uitzetten van vragenlijsten. Dit was relevante input voor onze onderzoeken; vroeg of laat zullen de meesten van ons hier ook mee aan de slag gaan.

Na de eerste workshop en een aansluitend rondje koffie gingen we in twee groepen uiteen, om verder te verdiepen in statistiek, dan wel in kwalitatieve methoden. Ter voorbereiding hierop hadden wij allemaal een casus ingestuurd van zaken waar wij zelf tegen aan liepen in onze onderzoeken.

Om 13:00 stond er een lekkere lunch voor ons klaar. Aansluitend gingen we een frisse neus halen, met een intervisiewandeling onder leiding van Elisabeth. Tijdens de wandeling praatten we in duo’s door over hoe wij de balans ervaren tussen ons werk op de scholen waar wij werken en de tijd die we met ons onderzoek bezig zijn.

Tijdens de laatste workshop van de dag bestudeerden we verschillende vormen van vakdidactische proefschriften van de laatste jaren. Onder leiding van Lidewij, Johan en Elisabeth praatten we door over de variatie en vele mogelijkheden die er zijn in het samenstellen van een proefschrift.

De dag werd afgesloten met een borrel om 16:00, waar we ook de andere betrokkenen bij Dudoc Alfa weer konden ontmoeten. Al met al was het een nuttige en goed gevulde dag, met nuttige scholing en inspiratie die we kunnen gebruiken in de voortgang van onze onderzoeken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Antispam *